MEOESZ ŐVSB
meoeszovsb@gmail.com


A kutyás társadalom egy legendás tagjától kell végleg búcsút vennünk.

Életének 94. életévében elhunyt Szopó Béla, mesterkiképző mindenki „Béla Bácsija” legendás munkakutya kiképző és oktató.
A Magyarországi kinológia életet a II. Világháború után újra indító nagy öregek utolsó Mohikánja is befejezte földi pályafutását, de munkássága és tanítványai lévén még remélhetőleg szelleme hosszú ideig köztünk marad.
Legendás teherbírása, motivációja a kutyasportok a kiképzés és a német juhászkutyák iránti szeretet példa értékű az utókor számára is. Páratlan életút az övé, melyet végig nézve, érthetjük csak meg, hogy mekkora veszteség is érte a kutyás társadalmat és csak remélhetjük, hogy mi is addig tudjuk pórázzal a kézbe szolgálni a Magyar kinológiai életet, amíg ő tette.
Alacsony termete ellenére mindig nagyon határozottan és hangosan kiállt az elvei mellett, bármikor és bárhol kész volt megvédeni a munkakutya sport érdekeit, és tanítványait. Számos történet kering róla mind a mai napig kutyás körökben. Ismerősei és rokonai segítségével összeállítottunk egy rövid ismertetőt a pálya futása kezdetéről és néhány fontosabb állomásáról, hogy a fiatalabb generáció is megismerje legendás életpályáját.

1937 környékén, akkor 10-12 évesen, a Pongrácz úti közeli rendőrlaktanya kerítéséhez tapadva figyelte a bent folyó kutyaoktatást a munkáscsalád legidősebb fia.
"Mi mindent lehet kihozni a kutyából, ha értő kézben van a póráz és megfelelő hangsúllyal szólnak a parancsok" gondolta megbűvölten. Egyetértett és vitatkozott a látottakon - persze csak magában, és terveket szőtt, fogadkozott és kiképzési programokat állított össze, amit majd egyszer ő gyakorol be egy jó kutyával. A háború miatt erre több mint egy évtizedet kellett várnia, de megtartotta magának tett ígéretét és amint lehetősége adódott megkezdte a kutyák oktatását.
Számtalan jól kiképzett kutya került ki kezei közül a legtöbbjük a korának egyben legeredményesebb kutyái is voltak.
Alábbiakban lásunk néhányat a leghíresebb német juhászkutyái közül:

Szultán Rex
Tahiparti Alex Lucifer
Fekete-Ordas Beppo Rinaldó

1957-re már komoly hírnevet szerzett és elismerést kapott kutyás körökben.
Hány százszor hallottuk Tőle, hogy " Minden kutya olyan, mint a gazdája", ha azt akarod, hogy a kutyád másként viselkedjen, előbb neked kell változtatnod a hozzáállásodon, a viselkedéseden"
1968-ban megnyitotta az Észak-Nyugati Kutyakiképző Iskolát a XIII. kerületben, a Váci úton a patak mellett. Képtelenség kimutatni, hogy hány magyar és külföldi tanítvány került ki az évek alatt a keze alól, hogy hányan fogadtak örök hűséget a kutyának és a kutyás sportnak, vagy hányakat terelt jobb útra az elkallódástól.

1973
Országos Bajnokság csapat és egyéni győztes. Elismerést kapott, mert a kutyaiskola fiatal tagjai közül egyre többen jelentkeznek önkéntes rendőrnek.
1974
Kétszeres magyar bajnok és Budapest bajnok címet nyerte el.
1975
Tenyésztés vagy szaporítás? címmel az alábbi gondolatokat osztotta meg.

Az egyre divatosabbá váló német juhászkutyák fajta jellegének védelmében folytatott kampánya.
"Számtalan jó tulajdonságával, külső és belső jellemzőivel bizonyította ez a fajta, hogy szinte minden célra kiválóan megfelel, és minden téren képes beváltani a hozzáfűzött reményeket. Sajnos, akad kalmár jellemű tenyésztő, és nem ritka az a tenyészszuka, amely 4 éves korára teljesen tönkre ment a szüntelen alomneveléstől. A nem megfelelő szülőktől, felelőtlenül szaporított és a békesség kedvéért törzskönyvezett egyedekre, azok utódaira is mindig akad vásárló. A hozzá nem értők örülnek, ha egy zsák krumpli áráért "jó" német juhászkutyát kaphatnak. Következményként pedig jönnek a félénk, a gazda védelmére szoruló "fáradékony" ebek, akiket az eredeti fajtához legfeljebb a külsejük kötik. Közös érdek sürgeti az állomány feljavítását, az ehhez vezető út kezdete, az ellenőrzés szigorítása, és nem ártana a mércét följebb emelni. Bevezetném a tenyész állatoknál a munka vizsgát és az őrző-védő munkát."

Mondta egy cikkben 45 évvel ez előtt, és ezekkel a problémákkal még ma is szembe találjuk magunkat.

1976
Europa Bajnokság I.helyezett Tahiparti Alex Lucifer

1977
A Hazafias Népfront pártfogásával megrendezett Alkotmány Kupa versenyen I.helyezett lett Tahiparti Alex Lucifer és II. helyezett Fekete Ordas Beppo Rinaldo nevű kutyáival. Nem volt ritkaság Tőle, hogy 2 kutyával indult a versenyeken és az sem, hogy mindkettővel a dobogón végzett. Magyarországon először 1977-ben, Szopó Béla engedte versenypályára a származási lap nélküli (keverék vagy ismeretlen származású) kutyákat. A versenyen 13 kutya és gazdája mérte össze a tudását. Béla bácsi így nyilatkozott a versennyel kapcsolatban: " A kutyasport utánpótlását mindenképpen biztosítani kell, akár ilyen apró lépésekkel is."

1978.
EB Olaszország. A Magyar csapat a IV. helyen végzett. Az egyéni legjobb fegyelmező ágazatban, Béla bácsi, Fekete Ordas Beppo Rinaldo nevű kutyája lett. Akit az év kutyájának választottak
A sportkutyások tudják, megszámlálhatatlan az edzésre fordított órák-napok, amelyek árán a magyar csapat az otthonukban győzte le a német vagy olasz versenyzőket.

1979
A legjobb nyomkövető és személyazonosító kutya
Csak elképzelni tudjuk mennyi felkészülési óra, kitartás és veríték tapad a 10 magyar bajnoki címhez.

Egész munkássága alatt fontosnak tartotta a kutyás etikett szabályok népszerűsítését.

"Társadalmunkban a kutyások és nem kutyások együttélési szabályainak betartásánál éppen a kutyák fegyelmezettségére van a legnagyobb szükség. Egyrészt így érhetjük el, azt a célt a kutyatartás területén, hogy "engedelmes kutya - kellemes társ ", másrészt úgy alkalmazkodhatunk legjobban mi, kutyások az együttélés írott és íratlan szabályaihoz, a korszerű, higiénikus, másokat nem zavaró kutyatartáshoz.”

A fenti gondolatok még a mai napig is teljes mértékben megállják a helyüket és megmutatják számunkra a helyes utat.
Mivel egy ősi mondás szerint nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek. Kassai Lajos világhírű lovas íjász ezen gondolatok mentén élesztette újra őseink íját modern anyagok felhasználásával, nekünk pedig Béla bácsi hitvallását kell tovább vinnünk a mai modern kiképzési módszerek felhasználásával.

Most búcsúzik tőled MEOESZ vezetése nevében az ŐVSB vezetése
és a teljes magyar kutyás társadalom.

Nyugodj békében Béla Bácsi!